Kruiden en bier met varkensnek

Kruiden en bier met varkensnek

Ingrediënten:

  • 1,4 kilo varkensnek
  • zeezout
  • peper
  • 1 eetl. arachideolie
  • 1/2 l bier
  • diverse soorten verse kruiden (bv. tijm, rozemarijn, salie, bonenkruid)

Bereidingswijze:
Alle verse kruiden goed fijnhakken totdat je een kopje vol hebt. Voeg hier aan toe het zeezout, de peper, olie en een scheut bier. Met deze mix wrijf je het vlees in en 5 uur ingepakt in plasticfolie laten marineren in de koeling.

Een halfuur van te voren begin je met het opwarmen van de watersmoker en wacht je tot er een grijze aslaag ligt op de briketten. Doe nu 2 liter water in de waterschaal, folie van het varkensvlees verwijderen en op het rooster in de watersmoker leggen. Halverwege de gaartijd de rest van het bier in de waterschaal gieten. De deksel blijft de gehele tijd gesloten. De temperatuur mag maximaal 160 graden worden anders verbranden de kruiden. Na ongeveer 3 uur zal de kerntemperatuur circa 72 graden zijn en dus gaar en nog steeds lekker sappig. Bij 80 graden is hij well done / doorbakken.

Als de gewenste kerntemperatuur van 72 graden bereikt is haal je het vlees uit de watersmoker en pak je het in aluminiumfolie in. Laat het 10 minuten rusten, uitpakken en in mooie dunnen plakken snijden en genieten maar.

Dit recept is uit Fire&Food 1 april 2011


<< terug naar FIRE&FOOD recepten