Lemon chicken uit de Dutch Oven

Lemon Chicken


INGREDIENTEN (voor Dutch Oven 12l)
  • 4 kippendijen
  • 2 citroenen
  • 1 bol knoflook
  • 1 aubergine (of andere groenten naar smaak)
  • 4 aardappelen
  • verse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn)
  • olijfolie
  • suiker
  • ¼ l witte wijn
  • zout en peper


BEREIDINGSWIJZE
  1. Snij de citroenen in ongeveer 5 mm dikke plakken.
  2. Smelt in de Dutch Oven 2 eetlepels suiker in 3 eetlepels olijfolie op matig vuur en laat het even karameliseren met ca. 5-6 briketten onder de Dutch Oven.
  3. Voeg vervolgens de plakjes citroen toe en een beetje zout.
  4. Draai de plakjes citroen enige malen totdat ze mooi bruin zijn geworden.
  5. Haal ze dan uit Dutch Oven en leg ze in een schaal. Mocht er nog vochtin de DO zitten vang dit op in een schaaltje voor later. (punt 7)
  6. Maak de Dutch Oven schoon en wrijf het in met wat olijfolie.
  7. Snij de aubergine en aardappel in schijfjes en bestrooi ze licht met zout. Leg ze op de bodem van de Dutch Oven. Hierboven op de kippendijen met de knoflookteentjes er tussen en wat zout en peper. Als laatste leg je de plakjes citroen er op met de verse kruiden en schenk je het het resterende karamelsap van de citroen en de witte wijn er bij.
  8. Bereid een fire-starter voor met ca. 15 houtskoolbriketten, zet de Dutch oven op een statief met 6 briketten eronder en verdeel 9 briketten gelijkmatig op de deksel.
  9. De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.
  10. Mocht je geen statief tot je beschikking hebben kan je ook de Dutch Oven direct op de briketten zetten . Belangrijk is dan wel dat je smeulende briketten gebruikt anders wordt de Dutch Oven te heet. Handig is om 3-5 briketten als een extra reserve naast de rand van het kampvuur te leggen als reserve voor op de deksel