Whisky Marmelade Chicken

Whisky Marmelade Chicken 


 
Ingrediënten, voor 4 pers.: 
  • 1 grote biologische kip 
  • zout en peper

voor de marmelade (ca. 5-6 potjes):

  • 2 kg Sevilla-sinaasappels, ±12 stuks
  • 2 citroenen
  • 1250 g bruine suiker
  • 5-6 eetl. whisky

Bereiden
  1. Spoel de kip schoon en dep deze goed droog. 
  2. Vervolgens bestrooi je de kip van binnen en buiten met zout en peper. 
  3. Gebruik een theelepel om de huid op de rug en bij de borst los te krijgen en daaronder de marmelade te verdelen. 
  4. Maak ook snedes onder in de poten en verdeel daar ook de marmelade onder de huid. Nu de gehele kip van buiten insmeren met marmelade en op de barbecue, indirect, leggen.
  5. Gaar de kip tot je de kerntemperatuur van 70°C bereikt. 
  6. Daarna wikkel je hem in aluminiumfolie en laat je hem, buiten de barbecue, rusten. En dan aansnijden maar!
 
Bereiden van de marmelade:
  1. Was de sinaasappels en citroenen en haal er met een dunschiller dunne reepjes van af en pers het sap eruit. 

  2. Giet het sap door een zeef, doe het in een pan en water toevoegen. Zorg dat je ±4 liter aan totaal vocht hebt. Voeg de dunne reepjes toe en doe alle overgebleven vruchtresten in een hydrofiele doek, bindt deze vast en voeg die toe. Zet deze pan afgedekt een nacht in de koelkast. 

  3. Giet de volgende dag de vloeistof in een kleinere pan en laat het ±40-90 min. koken. De schillen moeten mooi zacht zijn. Wanneer er schuim komt moet je dit wegscheppen. 

  4. Zet in de koelkast 2 borden koud om straks de geleiproef mee uit te voeren. Haal na ±30 min. de doek eruit en druk alles er goed doorheen. Want in dit sap zit ook pectine, dat wat de marmelade straks laat geleren. 

  5. Voeg het opgevangen vocht op en schenk dit weer in de pan erbij. Even goed roeren. Als het weer tot de helft is ingekookt voeg je weer suiker toe en breng je het weer aan de kook. Goed blijven roeren, anders brandt het aan. 

  6. Na 10 min. doe je de eerste geleiproef. Schenk hiervoor wat marmelade op het koude bord. Laat het even afkoelen en trek met je vinger een spoor midden in de marmelade. Wanneer de marmelade gaat rimpelen en de helften gescheiden blijven, is het geleerpunt bereikt. Wanneer dit niet zo is, kook je de jam nog 5 min. en probeer je het opnieuw. 

  7. Is de marmelade klaar? Laat het dan afkoelen en schenk het in de potjes. Doe in elk potje 1 eetlepel whisky. Roeren hoeft niet. Sluit de deksel.




<< terug naar FIRE&FOOD recepten

 

Meer video's zien? Ga naar ons YOU TUBE KANAAL 
Doet de video het niet? Klik dan hier